Πηγή: Ιερέας Νικόλαος Καραπαπαδάκης

Tags : | add comments

http://www.imd.gr/html/gr/section01/media/plirophorisis/2006/09.htm

Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας

 

ΤΟΥ πρ. ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Π.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ-ΣΤΑΘΑΡΑ

Η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, αυτή η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, έχει συνδεθεί και με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, γιατί, τις ημέρες εκείνες του 1922, συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα.

Η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει να τιμάται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού η μνήμη «Μητροπολιτών και Εθνομαρτύρων Σμύρνης Χρυσοστόμου, Μοσχονησίων Αμβροσίου, Κυδωνιών Γρηγορίου, Ικονίου Προκοπίου, Ζηλων Ευθυμίου και των συν αυτοίς αναιρεθέντων κληρικών και λαϊκών κατά την Μικρασιατικήν Καταστροφήν (1922)», όπως γράφει το εκκλησιαστικό ημερολόγιο.

Η Πολιτεία, επίσης, έχει καθιερώσει την 14η Σεπτεμβρίου ως « Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος» και την επόμενη Κυριακή μετά την Υψωση του Τιμίου Σταυρού, πραγματοποιεί σε όλη την Επικράτεια σχετικές επίσημες εκδηλώσεις.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός και ξέσπασμα του μίσους Τούρκων φανατικών η ανεύθυνων ομάδων, αλλά ένα μεθοδευμένο και οργανωμένο έγκλημα εξαφάνισης του Ελληνισμού από τις πανάρχαιες εστίες του στο μικρασιατικό χώρο. Η Τουρκία είτε ως Οθωμανική αυτοκρατορία, είτε ως δημοκρατία (;) του Κεμάλ κινήθηκε με μελετημένο σχέδιο για την εξόντωση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Αυτοί οι συστηματικοί διωγμοί των Ελλήνων στην Τουρκία άρχισαν με το τέλος των Βαλκανικών πολέμων (1912-13), εντάθηκαν με την είσοδο της Τουρκίας στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο (1914-1919) και ολοκληρώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Το κεφάλαιο των διώξεων και της γενοκτονίας είναι πολύ μεγάλο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέδωσε το 1919 ένα συγκλονιστικό βιβλίο με τίτλο «ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΔΙΩΓΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (1914-1918)». Μέσα στις 416 σελίδες του βιβλίου αυτού υπάρχουν λεπτομέρειες κατά επαρχίες, πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά ερημώθηκαν, με συγκεκριμένα ονόματα και αριθμούς διωχθέντων και σφαγέντων Ελλήνων. Στον πρόλογο του βιβλίου αυτού αναφέρεται• «Τοιαύτη υπήρξεν η φρικώδης τραγωδία του εν Τουρκία Ελληνισμού, από του βαλκανικού κυρίως πολέμου και εφεξής και της τραγωδίας ταύτης την Μαύρην Βιβλον περιγράφουσαν δια ζοφερών χρωμάτων τα μαρτύρια, τα βάσανα και τούς διωγμούς του ομογενούς στοιχείου, παραδίδει το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εις τον έλεγχον και την κρίσιν του πεπολιτισμένου κόσμου».

Οι λεπτομερείς περιγραφές μέσα στις σελίδες είναι συγκλονιστικές• «Τη 15η Μαρτίου 1917 ήρξατο ο διωγμός της πόλεως των Κυδωνιών. Η πόλις διετέλει υπό πλήρη στρατοκρατίαν. Περίπολοι από βαθείας νυκτός προέβαινον εις συλλήψεις των αρρένων από 15 ετών και άνω, ρίπτοντες συγχρόνως εις τας οδούς τα γυναικόπαιδα δια της ξιφολόγχης… Αφάνταστα είναι τα δεινοπαθήματα και τα μαρτύρια των διασκορπισθέντων Κυδωνιατών…» (σελ. 150).

Για τούς διωγμούς αυτούς ο μακαριστός ιερέας της Ευαγγελίστριας παπα-Νικόλας Καραπαπαδάκης σε ανέκδοτο χειρόγραφο ημερολόγιό του σημειώνει: «…Μας διέταξαν αυστηρώς να φύγωμεν εκ του χωρίου μας (Τσεσνεΐριο Νικομηδείας) συν γυναιξί και τέκνοις. Και ο καθείς εξ ημών επήρε την οικογένειά του με τα μικρά παιδάκια μας κλαίοντα, επήγαμεν εις το εκεί ρέμα του χωρίου… όπου την επαύριον ανατείλαντος του ηλίου εβγήκαμεν εκ των κρυψώνων μας και ακούσαμεν αγρίας φωνάς Τούρκων “Γκίγμα ολιγιόρ κάτσιν Καβουρλάρ…” (ερμηνεία: Κιαβούρηδες [άπιστοι] φύγετε, αρπάζομεν την περιουσίαν σας)».

Tags : | add comments

Πιστός υπηρέτης, ταλαιπωρημένος πρόσφυγας απ’ το «Τσενσεΐρο» Νικομήδειας, οδηγήθηκε στην αιωνιότητα έχοντας εκπληρώσει ένα μεγάλο στόχο.

Την ανέγερση του Νέου Ναού.

Μαζί του

από το 1932 έως το 1964 συνεργάτης και συλλειτουργός ήταν ο Πατέρας

Δημήτριος Δημητριάδης.

Tags : | add comments

Πιστός υπηρέτης, ταλαιπωρημένος πρόσφυγας απ’ το «Τσενσεΐρο» Νικομήδειας, οδηγήθηκε στην αιωνιότητα έχοντας εκπληρώσει ένα μεγάλο στόχο. Την ανέγερση του Νέου Ναού. Μαζί του από το 1932 έως το 1964 συνεργάτης και συλλειτουργός ήταν ο Πατέρας Δημήτριος Δημητριάδης.

http://www.imd.gr/html/gr/section01/administration/naoi/inem/iereisa/iereisa.htm

Tags : | add comments

http://www.anoliossia.gr/UserFiles/e05beebb-6876-41d2-bb1d-d11dc87795e8/4rvezon5.pdf

Tags : | add comments

«Η ΑΛΗΘΕΙΑ»

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΡΗΤΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΥΑΓ. Ν. ΛΑΧΑΝΟΚΑΡΔΗΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ

γραφεια:Οδό Λεκα αρ. 24 (εναντι Στοάς Σιμοπούλου) -ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ – γραφεία της «Αληθειας» εν Αιγύπτω διευθυντήε Β.Ν.Καρβελλης (Κάϊρον)

Υπάρχουν τεύχη του 1908 και 1909.

Απελευθέρωση του Ηρακλείου

Η Γεωργιούπολη

Το Αγιο Όρος

Tags : | add comments