ημερολόγιο 7/5/2014

7/5/2014

Σκοπός του μαθήματος ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος που θα μετρούσε την ταχύτητα.  για να δημιουργηθεί αυτό το πρόγραμμα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι η ταχύτητα εξαρτάται απο 2 μεταβλητές: απόσταση που διανύει και ο χρόνος που απαιτείται για να διανύσει αυτή την απόσταση.  δημιουργήσαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα μεσα στο οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε την εντολή  χρονόμετρο και number to text.  η λογική του προγράμματος ήταν να βρούμε το χρόνο που απαιτείται ώστε το ρομπότ αν διανύσει 1 μέτρο. Αρχικά λοιπόν μηδενίσαμε το χρονόμετρο, κινήσαμε το ρομπότ για 2048( ισούται με 1 μέτρο με δεδομένο  οτι σε μια περιστροφή διανύει 17,58CM) μετά διαβάζει το χρονόμετρο, στη συνέχεια  διαιρώ οτι βρήκα με το 1000( γιατί μετράει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου) και τέλος δείχνω στην οθόνη του ρομπότ το αποτέλεσμα.

το παραπάνω πρόγραμμα μου  δίνει ενδείξεις για μια μόνο μέτρηση.
Στη συνέχεια θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που να μου δίνει το χρόνο που χρειάζεται το ρομπότ για να διανύσει το ένα μέτρο έχοντας κάθε φορά αυξημένη την ισχύ του κινητήρα του κατά 10%.  Οπότε πήραμε το παραπάνω πρόγραμμα το βάλαμε σε ένα loop, προσθέσαμε την εντολή file Acess, ώστε να αποθηκεύει τις μετρήσεις που βρίσκει σε κάθε επανάληψη. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε  ήταν οτι το πρόγραμμα που  δημιουργήσαμε δεν λειτουργούσε γιατι το loop γινόταν για δεκα φορές και ξεκινούσε με ισχύ κινητήρα 0, οπότε το ρομπότ δεν κινούνταν και άρα το πρόγραμμα δεν ολοκληρώνονταν ποτέ. το αντιμετωπίσαμε προσθέτoντας κάθε φορά +1 στην ένδειξη που έδινε το count.

 

Το επόμενο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν οτι ουσιαστικά  το πρόγραμμα δεν έβρισκε ταχύτητα αλλα χρόνο. Η ταχύτητα στην συγκεκριμένη περίπτωση  ήταν 1/t.  άρα ουσιαστικά δημιουργήσαμε  ένα πρόγραμμα μη λειτουργικό.

Στο σπίτι μας ανατέθηκε να φτιάξουμε το σωστό πρόγραμμα δηλαδη να βρούμε την απόσταση που διανύει   το ρομπότ σε 1 δευτερόλεπτο( που ταυτίζεται με την ταχύτητα).

Στην ομάδα μας αυτή την εβδομάδα είχαμε και τον Σαμ ο οποίος συνεργάστηκε μια χαρά μαζί μας.