HiTechnic Αισθητήρας Δύναμης (Force Sensor) για LEGO Mindstorms NXT

Ο αισθητήρας δύναμης NXT θα σας επιτρέψει να κατασκευάσετε ρομπότ που μπορούν να μετρήσουν μια φυσική δύναμη που εφαρμόζεται μέσω ενός εγκάρσιου άξονα LEGO. Ο αισθητήρας διαθέτει υποδοχή για σταυροειδή άξονα LEGO και η τιμή αντιπροσωπεύει τη δύναμη που εφαρμόζεται στον άξονα που εισέρχεται στον αισθητήρα. Σημειώστε ότι η μετρημένη δύναμη είναι η γραμμική δύναμη που εισέρχεται στον αισθητήρα.

HiTechnic Αισθητήρας Δύναμης (Force Sensor) για LEGO Mindstorms NXT

Ο αισθητήρας HiTechnic Force μετρά τη δύναμη που ασκείται στο σταυδοειδή κάθετο άξονα και τον μετατρέπει σε σήμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το LEGO Mindstorms NXT. Η δύναμη μπορεί να διαβαστεί με τη χρήση της εντολής Force Sensor του λογισμικού LEGO Mindstorms NXT. Όταν χρησιμοποιείτε σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού, ο αισθητήρας δύναμης μπορεί να διαβαστεί σαν να είναι ένας αισθητήρας φωτός LEGO.

Ο αισθητήρας μετρά τη δύναμη που ασκείται από έναν άξονα LEGO που πιέζεται στον αισθητήρα όπως φαίνεται από το βέλος που ακολουθεί.

Το διάγραμμα δείχνει την τιμή του αισθητήρα σε σχέση με τη δύναμη που εφαρμόζεται, σε γραμμάρια, στον αισθητήρα.

Προγραμματισμός

Mindstorms NXT-G

Ο αισθητήρας δύναμης μπορεί να προγραμματιστεί χρησιμοποιώντας το λογισμικό LEGO Mindstorms NXT-G εισάγοντας την εντολή Force Sensor.

Η εντολή Αισθητήρα Δύναμης παρέχει πρόσβαση στην έξοδο του αισθητήρα και επιπρόσθετα σε άλλες λειτουργίες.

  1. Ο αριθμός δείχνει ποια από τις θύρες του NXT συνδέονται με τον αισθητήρα δύναμης. Μπορείτε να αλλάξετε αυτόν τον αριθμό στον πίνακα ρυθμίσεων αν χρειαστεί.
  2. Ο κόμβος δεδομένων της εντολής θα ανοίξει αυτόματα όταν η εντολή έχει τοποθετηθεί στην περιοχή εργασίας. Τουλάχιστον ένα καλώδιο δεδομένων πρέπει να σύνδεθεί από το βύσμα εξόδου της εντολής σε είσοδο δεδομένων άλλης εντολής.

Ρύθμιση του μπλοκ αισθητήρα δύναμης

Ο αισθητήρας μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε μια θύρα αισθητήρα NXT ή μέσω του πολυπλέκτη αισθητήρα HiTechnic (MUX). Κατά τη διαμόρφωση του αισθητήρα μέσω του πολυπλέκτη, υπάρχουν δύο επιλογές θυρών που πρέπει να γίνουν. Η πρώτη είναι η σύνδεση NXT σε MUX και η δεύτερη η σύνδεση MUX σε SENSOR.

Άλλα περιβάλλοντα προγραμματισμού

Ο αισθητήρας δύναμης είναι ένας αναλογικός αισθητήρας όπως ο αισθητήρας φωτός LEGO. Επομένως, με τον ίδιο τρόπο που διαβάζετε, ο αισθητήρας φωτός LEGO μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαβάσει την τιμή του αισθητήρα δύναμης.

Σημείωση: Η τιμή του αισθητήρα δεν μεταφράζεται άμεσα σε ισχύ. Με τη βαθμονόμηση η τιμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί το κατά προσέγγιση βάρος ενός αντικειμένου. Κατασκευάστε τον αισθητήρα στο ρομπότ σας έτσι ώστε το βάρος του αντικειμένου να γίνει μια δύναμη που πιέζει στον αισθητήρα. Τώρα η τιμή του αισθητήρα μπορεί να καθορίσει το βάρος του αντικειμένου.