Open Roberta Lab

Το Open Roberta Lab (https://lab.open-roberta.org/) είναι μια ελεύθερη, «σύρε και άσε», πλατφόρμα προγραμματισμού που βασίζεται σε σύννεφο. Την δοκιμάσαμε για το πώς να τη χρησιμοποιήσετε για να προγραμματίσετε ένα ρομπότ LEGO EV3. (Δείτε αυτό το άρθρο εάν ενδιαφέρεστε: http://www.legoengineering.com/open-roberta/)

Η τελευταία έκδοση του Open Roberta Lab έχει πολλά δροσερά νέα χαρακτηριστικά και οι χρήστες LEGO θα είναι ενθουσιασμένοι από την προσθήκη του NXT ως υποστηριζόμενης πλατφόρμας.

Σε αντίθεση με το EV3, το οποίο εξακολουθεί να απαιτεί κάρτα SD και WiFi dongle, το NXT θα λειτουργήσει με το προεπιλεγμένο υλικολογισμικό (firmware) και ένα καλώδιο USB. Για να χρησιμοποιήσετε την Open Roberta με το NXT, θα πρέπει πρώτα να κάνετε λήψη του κατάλληλου Προγράμματος USB για το λειτουργικό σας σύστημα (https://mp-devel.iais.fraunhofer.de/wiki/display/ORInfo/USB+Verbindung). Αυτό επιτρέπει στο λογισμικό να στείλει τα προγράμματα που δημιουργείτε στο NXT. Μόλις εγκατασταθεί το πρόγραμμα USB, συνδέστε το NXT και κάντε κλικ στο ‘connect’. Αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά αριθμών και γραμμάτων που ονομάζονται token. Το διακριτικό θα πρέπει να εμφανίζεται στο επάνω μέρος του παραθύρου. Πληκτρολογώντας το διακριτικό στο κουτί σύνδεσης του Open Roberta Lab, το ρομπότ σας θα συνδεθεί με το Open Roberta! Θα πρέπει να ακούσετε ένα ηχητικό σήμα και να δείτε το όνομα του NXT που εμφανίζεται στο επάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή για να επιβεβαιώσετε ότι είστε συνδεδεμένοι.Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, μπορείτε να δημιουργήσετε προγράμματα και να τα κατεβάσετε μέσω USB στο τούβλο NXT πατώντας το πλήκτρο ‘Run’. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, τα προγράμματά σας θα εμφανίζονται κανονικά στο NXT και θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση από την πλοήγηση στα αρχεία μου, τα αρχεία λογισμικού και, στη συνέχεια, το όνομα του προγράμματος σας.

Η δημιουργία προγραμμάτων γίνεται εύκολα με μια απλή πλατφόρμα «σύρε και άσε» που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν πολύπλοκα προγράμματα. Δεδομένου ότι βασίζεται σε σύννεφο, δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το πού θα αποθηκεύονται τα αρχεία. Αντ ‘αυτού, οι μαθητές μπορούν απλά να σώσουν προγράμματα στο λογαριασμό τους την Open Roberta. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα προγράμματά τους από οποιονδήποτε υπολογιστή και να τα χρησιμοποιούν με οποιοδήποτε τούβλο NXT. Οι σπουδαστές μπορούν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται για τα προγράμματά τους από το σπίτι, απλώς με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους στον ιστότοπο.

Εκτός από την υποστήριξη NXT, αυτή η έκδοση της Open Roberta έχει δύο νέα χαρακτηριστικά: μια περιήγηση καλωσορίσματος για νέους χρήστες και έναν προσομοιωτή ρομπότ.

Η περιήγηση καλωσορίζει τους νέους χρήστες μέσω της διαδικασίας δημιουργίας και λειτουργίας ενός προγράμματος. Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τη Open Roberta ποτέ πριν.

Η περιήγηση τονίζει την άλλη δυνατότητα: τον προσομοιωτή ρομπότ. Ο προσομοιωτής ρομπότ δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή σας πώς το ρομπότ σας θα εκτελέσει το πρόγραμμά σας, πριν το κατεβάσετε στο ρομπότ σας. Αυτό είναι καλό για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή, παραδείγματος χάριν, όταν οι μαθητές εργάζονται σε προγράμματα στο σπίτι και δεν έχουν μαζί τους ένα ρομπότ για έλεγχο. Ωστόσο, ο προσομοιωτής λειτουργεί μόνο με την προεπιλεγμένη διαμόρφωση ρομπότ, η οποία είναι ένα ρομπότ δύο τροχών με αισθητήρα υπερήχων, αισθητήρα αφής, αισθητήρα χρώματος και την εμφάνιση ενός LED. Προσέξτε να μην αλλάξετε πού συνδέονται οι κινητήρες και οι αισθητήρες εάν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον προσομοιωτή.

Συμπερασματικά, η Open Roberta Lab σάς επιτρέπει να προγραμματίσετε το EV3 ή το NXT με ένα εύκολο στη χρήση, «σύρε και άσε» περιβάλλον που βασίζεται σε σύννεφο. Η προσθήκη της υποστήριξης NXT είναι μεγάλη για σχολεία και οργανισμούς που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το NXT για να διδάξουν στους μαθητές τη ρομποτική. Η ενημέρωση του Open Roberta περιλαμβάνει επίσης βελτιώσεις και νέες λειτουργίες που βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία του χρήστη, καθιστώντας κάνει την Open Roberta έναν εξαιρετικό μέσα για έλεγχο και των δύο ρομπότ, NXT και EV3.