Raspberry Pi – [πρώτο επισόδειο] Το ταξίδι αρχίζει

Raspberry Pi Logo

Εισαγωγή

Αυτή ειναι μια μικρή εισαγωγή στο θαυμαστό κόσμο του Raspberry Pi.

Η αγορά 5 τεμαχίων απο το εργαστηριο ηταν η αρχή της ανασχόληση μου.

Ας αρχίσουμε τα παιχνίδια …

 

Τι είναι το Respberry Pi

Το Raspberry Pi είναι ένα πλήρως εξοπλισμένος μικρο-υπολογιστή στριμωγμένος σε μια πλακέτα διαστάσεων περίπου 9×5,5 εκατοστά. Η προδιαγραφή (για την εκδοση Β) είναι:

  • Επεξεργαστής (CPU) ARM11 που τρέχει στα 700MHz
  • Μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) Videocore 4
  • Μνήμη 256Mb
  •  2 x Υποδοχές ή Θύρες USB
  • 1 x υποδοχή κάρτας SD
  • Θύρα 1x HDMI
  • 1 x υποδοχή ήχου 3,5mm
  • 1 x RCA υποδοχή Βίντεο
  • 1 x mini-USB (θύρα τροφοδοσίας)
  • 1 x 10/100 θύρα Ethernet

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ( http://www.raspberrypi.org ) έχει ισοδύναμες επιδόσεις με ένα επεξεργαστή Pentium 2 που τρέχει στα 300MHz, και η απόδοση της GPU είναι συμβατή ή τρέχει  βίντεο H.264  σε 40MBits/s ή 24GFlops γενικού σκοπού υπολογιστική δύναμη.

Γιατί «πρώτο επεισόδιο»;

Πολύ απλά, αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια στο Raspberry Pi. Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα. Έχω ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα που θέλω να κάνω.

Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο αυτό μια πολύ βασική εισαγωγή στην πλατφόρμα, και μόνο για να δούμε πόσο πραγματικά  γρήγορα είναι δυνατόν να ανοίξουμε το κουτί, και να το κάνουμε να λειτουργήσει.

Τι είναι όλες αυτές οι υποδοχές (θύρες) στην πλακέτα;

Η παρακάτω εικόνα είναι από την πλακέτα «έκδοση Β», η  «έκδοση α» της πλακέτας είναι χαμηλότερων χαρακτηριστικών με λιγότερη συνδεσιμότητα με στόχευση την εκπαίδευση.

Raspberry Pi - Model B
GPIO Γενικής χρήσης Είσοδοι / Έξοδοι  (General Purpose Input / Output)  Ακίδες συνδεσης
Πάνω σειρά (LR, ζυγές ακίδες 2 – 26): 5V0, DNC, GND, TXD, RXD, GPIO1, DNC, GPIO4, GPIO5, DNC, GPIO6, SPI_CE0_N, SPI_CE1_N
Κάτω σειρά (LR μονές ακίδες 1-25): 3V3, SDA0, SCL0, GPIO7, DNC, GPIO0, GPIO2, GPIO3, DNC, SPI_MOSI, SPI_MISO, SPI_SCLK, DNC
JTAG Σύνδεση,  στην πραγματικότητα είναι σε δύο μέρη, η αριστερή πλευρά είναι το P2 Header και είναι η VideoCore JTAG και η δεξιά πλευρά είναι η κεφαλίδα P3 (δεν έχει ακίδες) για το LAN JTAG. Αυτή είναι χαμηλού επιπέδου θύρα αποσφαλμάτωσης (debugging) που χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής της πλακέτας.
Υποδοχή CSI είναι η φωτογραφική μηχανή Serial interface, υπάρχει γραφτό να γίνει μια συμβατή κάμερα βγαίνει στο μέλλον για αυτή τη θύρα.
Υποδοχή DSI είναι η προβολή Serial Interface, πάλι ενδεχομένως μια μελλοντική οθόνη LCD έρχεται.

Τι πρέπει να κάνω για να πάρει ακριβώς αυτό που πηγαίνει;

Εκτός από το ίδιο το Raspberry Pi τα ακόλουθα πράγματα που έχω στο χέρι για να πάρει αυτό που πηγαίνει είναι?

  • SD Card (είμαι χρησιμοποιώντας ένα 2GB)
  • Κατάλληλη συσκευή ανάγνωσης καρτών SD που επισυνάπτεται στην / στον υπολογιστή σας
  • USB ποντίκι και πληκτρολόγιο
  • Υποδοχή τροφοδοσίας Micro-USB
  • Καλώδιο HDMI (ή HDMI για ό, τι οθόνη σύνδεσης που χρησιμοποιείτε)
  • Καλώδιο Ethernet

Τι γίνεται με το λογισμικό;

Βρεθώ πάνω στο Raspberry Pi ιστοσελίδα, έχω κατεβάσει τα ακόλουθα?

  • Win32DiskImager Αρχείο Zip
  • Debian «συριγμό» Εικόνα αρχείου Zip (Έκδοση: 15 Ιουλίου 2012)

Η Win32DiskImager είναι ένα εργαλείο για τη λήψη του αρχείου της εικόνας και την προετοιμασία της κάρτας SD για να γίνει bootable. Απλή μεταφορά και απόθεση των αρχείων από την εικόνα στην κάρτα SD δεν είναι επαρκής.

Προετοιμασία της κάρτας SD

Στη συνέχεια θα πρέπει να προετοιμάσουν την SD κάρτα με μια εικόνα του λειτουργικού συστήματος που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Απόσπασμα τη Win32DiskImager σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σας. Απόσπασμα το zip αρχείο εικόνας σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σας. Τοποθετήστε έως Win32DiskImager και επιλέξτε το αρχείο εικόνας πηγής και τη μονάδα στόχου που έχετε τοποθετήσει την κάρτα SD στον υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο «Write» για να αρχίσει απεικόνισης της κάρτας SD. Όλα τα δεδομένα στην κάρτα SD θα εξαφανιστούν, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει τίποτα εκεί που πρέπει!

Win32DiskImager

Σύνδεση μέχρι και την ώρα εκκίνησης

Έχει έρθει η ώρα να το συνδέσετε, ενεργοποιήστε την και ελπίζουμε ότι μπότες!. Συνδέω το HDMI, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι usb, συνδέστε το νέο είδωλό SD κάρτα, συνδέστε το καλώδιο ethernet και στη συνέχεια, συνδέστε τη δύναμη, να καθίσει πίσω και κρατήστε την αναπνοή σας ………

Boot Config Menu

Η επιτυχία, αφού τα συνήθη μηνύματα εκκίνησης πετούν παρελθόν, η παραπάνω οθόνη εμφανίστηκε, αυτή είναι η οθόνη του μενού Raspi-config. Ένας γρήγορος έλεγχος του locale και της ζώνης ώρας ήταν όλα εντάξει. Ι ακόμη επιλέξει την επιλογή «ενημέρωση» και πήγε έξω στο διαδίκτυο και να ελέγχονται για τα διαθέσιμα πακέτα ενημερωμένων εκδόσεων, που βρέθηκαν και να εγκατασταθεί εκ των οποίων 4. Έτσι, φαίνεται ότι το δίκτυο λειτουργεί.

Desktop Environment

Μετά την ολοκλήρωση με την οθόνη ρυθμίσεων, στη γραμμή εντολών μπορείτε να τοποθετήσετε μέχρι την επιφάνεια εργασίας πληκτρολογώντας «startx».

Command Prompt

Η εικόνα θα εγκατασταθεί έρχεται προ-ρυθμισμένες με «LXDE» ενεργοποιημένη ως gui. Μόλις η επιφάνεια εργασίας έχει πλήρως φορτωμένο, θα δείτε μια τυπική διάταξη desktop, εικονίδια κάτω από το αριστερό και η γραμμή εργαλείων στο κάτω μέρος.

LXDE Desktop

Το επόμενο πράγμα ήταν να επιβεβαιώσει είχα σύνδεσης με το δίκτυο, άνοιξα Midori, το οποίο είναι ένα από τα διαμορφωμένα προγράμματα περιήγησης, και να πλοηγηθείτε προς το CodeProject και την επιτυχία, που φορτώνεται μια χαρά και δεν κατάφερε να συνδεθείτε και, στη συνέχεια δημοσιεύτηκε ένα μήνυμα σχετικά με την ιστοσελίδα.

Ρύθμιση απομακρυσμένης πρόσβασης Desktop

Έχοντας να δημιουργήσει μια δεύτερη οθόνη με ένα πρόσθετο πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ή να χρειάζεται να αλλάζετε πέρα ​​από τις επιδείξεις μπορεί να είναι ένα κοίλωμα ενός πόνου. Όχι ο καθένας έχει μια εφεδρική οθόνη / ποντίκι / πληκτρολόγιο που βρίσκονται γύρω έτσι ώστε να είναι σε θέση να Remote Desktop πάνω στο RasPi είναι απαραίτητη.

Ευτυχώς αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο να το κάνουμε.

Μετά την εγκατάσταση του συστήματος σας και να πάρει εργασίας του δικτύου σας, από ένα τερματικό εντολών πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή: sudo apt-get install xrdp

Θα δείτε το λογισμικό εγκατάστασης και, όταν λάβετε το «Τέλος» το μήνυμα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ο διακομιστής ΠΑΑ θα είναι ενεργό σε μια δύναμη επάνω / reboot. Για να το κάνετε αυτό απλά να επανεκκινήσετε το RasPi (τραβώντας την εξουσία ή να κάνει μια CTRL-ALT-DEL).

Το σύστημα θα επανεκκινήσει και θα πρέπει να δείτε το XRDP διακομιστή μηνύματος και την διεύθυνση IP που ακούει για συνδέσεις τρέξιμο.

Μπορείτε τώρα να χρησιμοποιήσετε έναν πελάτη απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας για πρόσβαση στο RasPi. Το Remote Desktop των Windows δουλεύει μια χαρά και απλά να εισάγετε την διεύθυνση IP του μηχανήματος και θα εγκατασταθεί η σύνδεσή σας. Θα εμφανιστεί η προτροπή σύνδεσης στο XRDP Server.

Εισάγετε κανονική combo RasPi το ψευδώνυμο / κωδικό σας, και θα σας παρουσιαστεί με μια συνεδρία επιφάνειας εργασίας.

Εάν δεν είστε βέβαιοι ποια είναι η διεύθυνση IP του RasPi είναι, ή χάσατε τα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ifconfig εντολή στο τερματικό στη λίστα των διαθέσιμων διασυνδέσεων και των συναφών διευθύνσεις τους.

Σημείο Ενδιαφέροντος

Παρακολουθήστε τη δύναμή σας! Είχα κάποια προβλήματα με το πληκτρολόγιο usb είχα επισυνάπτεται. Το πληκτρολόγιο με οπίσθιο φωτισμό και ήταν, επίσης, είχε μια οθόνη και usb hub χτισμένο in Αυτό πήρε πολύ μεγάλη δύναμη και προκάλεσε κάποια προβλήματα. Αγόρασα ένα φτηνό ασύρματο combo Logik ποντίκι / πληκτρολόγιο που έχει ένα από αυτά τα μικροσκοπικά δέκτες usb. Λειτουργεί μια απόλαυση, αλλά και η ενιαία δέκτης μπορεί να χειριστεί τόσο το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, κρατώντας μία από τις USB θύρες ελεύθερες.

Περίληψη

Καλά που ήταν μια πολύ σύντομη «πάρει αυτό που πηγαίνει« εισαγωγή στο Raspberry Pi. Απλά πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τι άλλο μπορώ να κάνω.

Αναφορές

Ιστορία

  • 13 Σεπτεμβρίου, 2013 – Προστέθηκε V1.2 πληροφορίες Remote Desktop. (Προορίζεται να προσθέσετε αυτό εδώ και πολύ καιρό, αλλά πού το χρόνο να περάσει!
  • 20 Ιουλίου 2012 – V1.1, Προστέθηκε πρόσθετες λεπτομέρειες συνδετήρα
  • 19 Ιουλίου 2012 – V1.0, Πρώτη υποβολή του άρθρου

Άδεια

Το άρθρο αυτό, μαζί με κάθε σχετικό πηγαίο κώδικα και τα αρχεία, έχει αδειοδοτηθεί από την Άδεια Κωδικός Έργου Open (cpol)